Американски учени: Covid-19 има естествен произход, не е лабораторно модифициран.

Covid-19 има естествен произход, не е лабораторно модифициран. Това твърдят американски учени от Изследователския институт “The Scripps” в Лайола, Калифорния. Проучването по темата е осъществено от д-р Кристиан Андерсен и екипа му. Резултатите бяха публикувани в журнала “Nature”.

Щамът, който предизвика глобална пандемия - Covid-19 е седмият познат на човечеството коронавирус, който заразява и хора, отбелязват експертите. Четири от известните щамове - HKU1, NL63, OC43 и 229E предизвикват леки симптоми и не се смятат за опасни за човешкото здраве. Сериозни заболявания предизвикват други три щама - SARS-CoV, MERS-CoV и Covid-19.

Изследванията показват, че Covid-19 е специфично устроен, за да се прикрепва към рецептора за ангиотензин-преработващ ензим 2. Разликата се състои в специфичните протеини на израстъците, типични за коронавирусите. Всички осъществени компютърни изчисления до момента показват, че макар и високоефективни, тези механизми за прикрепване не са 100-процентово функциониращи.