Домашна муха

Мухата е дребно насекомо, с големи очи, двойка прозрачни крила, шест крака, две малки антени и сиво-черно тяло с тъмни гърди и по-светла задница.

Мухата е дребно насекомо, с големи очи, двойка прозрачни крила, шест крака, две малки антени и сиво-черно тяло с тъмни гърди и по-светла задница. Ролята й в екосистемата е да разлага органичните отпадъци на усвоими вещества и тя се справя с функцията си успешно.

Мухата принадлежи на един голям раздел насекоми, наречени двукрили (Diptera). Към този раздел спадат и повечето комари. Характерно за тези насекоми е, че вместо четири крила, както са всички останали, Diptera (букв. две крила) имат само две функционални крила, а другите две са само за баланс на движенията.

Домашна муха

Мухата се среща най-често по места, свързани с хора, техните животни и дейност. Това особено важи за домашната муха (Musca domestica). Над 90% от мухите, които ще намерите в стаята, дома или заведението, са представител именно на този вид.

Външният вид на мухата, както и размерът й са различни, в зависимост от вида й. Плодовите и канални мушички от семейство Мухови са дълги едва няколко милиметра, докато домашната муха е с обща телесна големина от половин до един сантиметър.

Домашната муха често се обвинява в хапане, но това е несправедливо към нея. На практика тя няма органи, с които да ужили или ухапе кожата, няма дори с какво да сдъвче твърдата храна. Отговорни за тези ухапвания са друг вид подобни на нея мухи, като конската муха, но най-често кучешката муха (Stomoxys calcitrans). Кучешката или оборна муха изключително много прилича на домашната, но смуче кръв от бозайници. Ще я познаете по това, че е по-дребн

Мухата, както повечето насекоми не диша през главата. Въздухът влиза през отвори по тялото и чрез малки тръбички стига до корема или гърдите. Там кислородът се събира в основна трахея, водеща към орган с течност. Течността го разтваря и разпространява по цялото тяло.

Очите на мухата са от основно значение за оцеляването й. Те са комплексни, като в горната част има две големи сложни очи, а под тях има три прости. Сложното око е съставено от до 6000 прости, които са като хиляди малки екрани, предаващи отделна информация. Тази структура спомага да се долавят всички движения наоколо, независимо от тяхното място и бързина. Така мухата успява да види замаха и да излети още докато вие посягате към нея.

Крилата на мухата излизат от гърба и са два чифта. Основните крила са прозрачни, тънки и високо скоростни. Те могат да се размахват до триста пъти в секунда, със средна скорост 7 км/ч. и отговарят за лупинги, сложни движения и бързото излитане при атака. Долните крила (халтери) са смалени, но имат важна функция за баланса във въздуха. При липсата им, мухата не може да контролира полета и започва да залита, описвайки кръгови движения.

Краката на мухата са шест. Всеки от тях разполага с нокът на върха, както и малки вендузи, помагащи на насекомото да се задържа на всякаква повърхност. С шесте крака мухата често почиства тънките си крилца, защото и най-малкият боклук по тях ще наруши равновесието й. Долната част на крайниците има допълнителна функция. Те са покрити с косъмчета - малки вкусови сензори, чрез които мухата опитва храната, докато обикаля старателно по нея.

В борбата с мухите използваме комплексни мерки:
  • - профилактични мероприятия - замрежване на прозорците, поставяне на ленти на вратите и др.;
  • - физични методи - поставяне на инсектицидни лампи;
  • - поставяне на примамки – сухи и течни, примамкови станции, лакови примамки, пластмасови и памучни ленти и кордони;
  • - химични методи - обработка с инсектициди с остатъчно действие. Прилага се при голяма численост на мухите в помещението, като  се прави опръскване на тавани и стени и други повърхности с биоциди. Избирателно се обработват повърхностите, върху които мухите почиват. Към препарата се добавят атрактанти и феромони. Ефективността на обработката е 30 дни и в много редки случаи се запазва през целия летен сезон.

*Използвани са материали от различни интернет източници, Wikipedia и уеб сайтове.