Оса

Осите по света са над пет хиляди вида. Те са жилещи насекоми, хранещи се според вида си с нектар, както и с други насекоми. Най-типични видове вредители у нас са европейски оси, обикновени оси, растителни, листни оси, плодови и хартиени оси. У нас най-често ще среща европейска жълта оса, наречена още германска.

Оси, видове и разпространение

Осите по света са над пет хиляди вида. Те са жилещи насекоми, хранещи се според вида си с нектар, както и с други насекоми. Най-типични видове вредители у нас са европейски оси, обикновени оси, растителни, листни оси, плодови и хартиени оси. У нас най-често ще срещем европейска жълта оса, наречена още германска.

Осите са прародител на медоносната пчела. Въпреки че не произвеждат мед, всички оси имат важна функция за опрашването на растенията и унищожаване на ред вредители по растителни култури. Лошата репутация на осите идва основно уменията им да жилят. Ужилванията са болезнени и опасни при наличие на алергия към отровата им.

Германска оса

Подобно на стършелите, осите не умират при жилене. Те често са агресивни ако са нападнати, а с изваждане на жилото могат да жилят десетки пъти. В началото хищници, консумиращи насекоми, с еволюцията осите започват да се хранят и с цветен прашец.

Видовете оси са толкова много, че трудно могат да се опишат в строен справочник. Основният вредител в световен мащаб е жълтата европейска оса. Тя е проклятие за всеки турист на пикник. Напада неуморно сандвичи, напитки и кръжи зловещо в заведения, плажове, барбекюта, на открито и закрито.

Всъщност европейските оси не ядат месо, но го събират за да нахранят ларвите си. Те консумират растителен нектар и цветен прашец, а на масата се интересуват от вашите сокове и лимонади. Близо до осарника обаче е друго. Осите защитават гнездата си много агресивно. Осарникът побира от две до пет хиляди насекоми и резултатът е опасен за незащитен човек.

  • Осите са с продълговато, вталено в средата тяло, шест крака и характерна жълто-черна окраска на райета. Окраската има предупредителна и защитна функция и подава на околните животни и хора сигнал за опасност.
  • Повечето оси обичат да живеят близо до хората. Те строят гнездата си в земни дупки, близо до боклук, в тъмни, хладни места, дървесни хралупи, храсти, дупки по стените, къщички за птици, на тераси, в шкафове, в подпокривно пространство и под керемиди на покрива.
  • Социалните оси живеят в колонии и са разделени на касти. Кастите се състоят от женски оси, работнички, мъжки оси и царица. Жилят единствено женските оси, мъжките са различни като вид, биология и служат само за оплождане на новите царици.
  • Европейските оси живеят около година. През есента повечето измират и изоставят гнездото. Оцелява единствено царицата. Тя ще презимува за да изгради на пролет нова колония оси.
  • Когато навън се стопли, царицата оса изгражда малко гнездо и отглежда първите женски работници. Клетките на гнездото са шестоъгълни и тя полага в тях непрекъснато нови яйца. До есента старата царица умира с колонията, остават единствено младите оплодени женски.
  • Осите се хранят със сладък сок. От човешките храни те ще консумират нектари, газирани напитки и сладкиши. Възрастните обаче унищожават паяци и насекоми. Те нападат вредители и човешки храни, за да съберат месо за малките си ларви-хищници.
  • Осите са социални създания, тесни роднини на мравките. Смята се че древните листни оси (Symphyta) са междинно звено в еволюцията, от което са се отделили двата рода насекоми.
  • Осите общуват с роднините от семейството чрез феромони. При нападение над гнездото им, те излъчват феромонен сигнал за опасност към роднините. Мобилизирани заедно, жилещите насекоми нападат агресора в рамките на петнадесет секунди.
  • Жилата на всички оси са възникнали като средство за размножаване в еволюцията. С тяхна помощ, паразитните оси са пробивали тялото на насекомото за да снесат яйцето си в него. В момента все още съществуват ред паразитни оси, които продължават практиката на прароднините си. Други видове оси еволюират, но жилото остава като оръжие за защита.
  • Осите общуват помежду си чрез феромони. При нападение на гнездото излъчват феромонен сигнал за опасност. Мобилизирано заедно нападат в рамките на 15 сек. Гнездата са построени от восъчни плетки, изградени плътно една върху друга. Изграждат гнездото си на много слоеве от дървесен материал, който превръщат в целулоза. Гнездото е на няколко нива, може да стигне размер на човешка глава.

* Използвани са материали от различни интернет източници, Wikipedia и уеб сайтове.