Молец

Молците са вид пеперуди, които не могат да навредят на човешкото здраве, но нанасят други щети. Хранителните си похапват от нещата в кухнята и могат да направят дупки в почти всички незащитени и непокрити хранителни продукти, но най-вече в брашното и зърнените продукти

Другите – дрешните молци или още познати като платнени, се хранят с всичко, направено от естествени материи - дрехи, пуловери, килими, одеяла и всичко, за което можете да се сетите от вълна и коприна.

Тъй като молците са пеперуди, те имат същия стадий на развитие: яйце – гъсеница (ларва) – какавида – пеперуда, който се нарича метаморфоза. Сигурно ще си помислите защо ли пък ми е потрябвало да знам как се развива един вредител, който заплашва да изяде дрехите ми? Моят отговор е прост – разбрах, че щетите биват нанасяни единствено и основно от гъсеницата (втория етап от развитието), която се нуждае от храна, за да премине в следващия етап от метаморфозата. Това ми помогна да осъзная, че на пеперудите, които стоят необезпокоявани по тавана в коридора, им предстои да снесат яйца, които от своя страна ще пируват в продължение на няколко месеца в дрехите ми.

Какво полезно още научих за молците?

  • Молецът не се развива в дрехите, които се носят постоянно, които се проветряват на слънце и перат често. Те обичат дрехи, които са закътани и отдавна забравени в гардероба.
  • Развитието на ларвата и периодът, в който тя ще се храни с ценните ни дрехи зависи от температурата – ако тя е по-висока (30 градуса) е напълно възможно ларвата да се превърне в какавида за около 2 месеца, при по-ниска температура – над 4 месеца до 10.
  • Активният период на молците, когато те са пеперуди е през нощта, през деня те се крият в разни процепи, под килима, зад пердето – предимно на тъмни места. Ако те са много обаче, е напълно възможно да ги забележите и по таваните.
  • Не се успокоявайте, ако у дома нямате естествени материи. При отсъствие на такива, молците прибягват и до похапване на растителни влакна.

Какво помага в борбата с неприятните вредители?