Дървеница

Дървениците имат плоско тяло. Крилата им са редуцирани. Не живеят само върху гостоприемника, но се хранят периодично с него. Активни са през нощта.

Възрастните креватни дървеници са дълги 4-5мм, безкрили, махагоновокафяви на цвят. Имат дълги добре развити крака, с които се прикрепват здраво към тялото на живия организъм, от който се хранят. Имат и две “антени” над очите. Дървениците снасят по 2-3 яйца на ден и тъй-като живота им е с продължителност много седмици и дори месеци, една женска дървеница може да снесе през живота си до 400-500 яйца. Те са малки, бели или бледожълти на цвят и около 1мм дълги. Нимфата, която се излюпва от яйцето след около 10 дена при температура 22 градуса по Целзий, е умалено копие на възрастната дървеница и също се храни с кръв. Креватната дървеница е разпространена по цял свят в близост до хората. Те живеят в човешките жилища. През деня се крият в цепнатините на мебелите и гънките на постелите. Излизат на повърхността само когато тя е суха и грапава (напр. дърво или хартия), а не на повърхности като камък, мазилка, метал и др. Отбягват влажни повърхности. Обикалят безцелно и правят големи паузи, когато се придвижват. Дървеницата се храни през ноща. Макар и много рядко, при повишено разпространение на популацията, ухапванията могат да доведат до анемия у хората. Прилепите и някои домашни животни също могат да бъдат атакувани от дървеници. Борбата винаги се съчетава с добри хигиенни навици.

От санитарно-профилактичните мерки главно място заемат хигиенните мероприятия. Необходимо е помещенията преди пръскане да се почистят, като се използва прахосмукачка или се измете площта, която е заразена. Най-ефективни резултати се получават при обработка с инсектициди с остатъчно действие.

На обработка подлежат легла, матраци, мебели, пукнатини и цепнатини в пода и стените, както и оборудването в жилищните помещения. След обработка помещенията се оставят затворени в продължение на 1-2 часа, като след това се проветряват. Ако дървениците са се заселили в даден обект повече от 14 дни, задължително се налага да се извършат две пръскания с интервал между тях от 7-10 дни. Прави се с цел да се прекъсне размножаването и разпространението им, като по този начин ще се обезпаразити помещението дори от новоизлюпени малки дървеници.

*Използвани са материали от различни интернет източници, Wikipedia и уеб сайтове.