Бълха

Котешката бълха е малка, около 2 мм, червенокафява на цвят, с леко сплескана форма. След достигане на зрелост, женската бълха снася няколкостотин яйца след хранене в козината на котките, местата за спане и на всяко друго място, където котките обитават

Котешката бълха е малка, около 2 мм, червенокафява на цвят, с леко сплескана форма. След достигане на зрелост, женската бълха снася няколкостотин яйца след хранене в козината на котките, местата за спане и на всяко друго място, където котките обитават. Яйцата са малки – 0.5 мм, бели и с овална форма. От яйцето се излюпва ларва, също бяла, безкрила, но покрита с козина. Ларвата не смуче кръв, но се храни с органични вещества, в близост до котките. След това се развива в какавида, а от нея – в зрял кръвосмучещ ндивид. Въпреки, че бълхите се хранят от котки и кучета, често се пренясят и по хората, което предизвиква неразположения.

Болестотворното значение на бълхата се проявява в няколко направления – като паразит тя смуче кръв от човека и чрез слюнчения секрет предизвиква сърбеж, безпокойство и местно възпаление на кожата. Бълхите са преносител и разпространител на чумния бактерий. В това се състои тяхната най-опасна роля. Източник на чумната зараза са обикновено болни плъхове.

Преминаването на заразата в кръвта на новия гостоприемник (човека) най-често става чрез втриване в кожата при разчесване и чрез убождане на кожата от самите паразити, когато устният им апарат е замърсен с бактериалния причинител. Освен чумния бактерий бълхата пренася и бактерия на туларемията. Бълхата представлява и междинен гостоприемник на някои тении и паразитни кръгли червеи.
Борбата срещу бълхите се състои преди всичко в предотвратяване на тяхното развитие. Това се постига с поддържане на чистота в жилището и особено с редовно почистване на подовете, където се намират яйцата, личинките и какавидите на тези паразити. Особено важно е и обезпаразитяването със специализирани ветеринарни препарати на домашни любимци – котки, кучета, които са основен преносител на бълхи.

За да бъде обработката срещу бълхите ефикасна е необходимо да се премахнат условията, които благоприятстват тяхното размножаване и разпространение – поддържане на чистота в жилищните помещения, затваряне на врати и прозорци на приземни етажи и тавански помещения с цел да се избегне достъпа на безстопанствени котки и кучета, плъхове, мишки, птици. Домашните животни трябва да бъдат обезпаразитявани системно. При третиране срещу бълхи в затворени помещения е необходимо след извършване на самото пръскане обектът да остане затворен за около два часа.

За унищожаване на бълхите се използват разтвори, емулсии или суспензии на инсектициди. Третира се не само пода, но и стените на височина до 1 м. (когато това се налага). За постигане на по-добри резултати е добре нашите специалисти да бъдат предварително информирани за продължителността на присъствието на бълхите в домовете и търговските обекти. В случай, че вредителите са пребивавали повече от 10 дни в помещението, е необходима повторна обработка на 10-тия ден след първоначалната, тъй като популацията от бълхи се възпроизвежда много бързо, особено в летните месеци. Използваните от нас препарати са от най-висок клас и са безвредни за хора, домашни любимци и растения.

*Използвани са материали от различни интернет източници, Wikipedia и уеб сайтове.